ABUZURILE MITROPOLIEI MOLDOVEI SI BUCOVINEI – CATERISIREA LUI ION CREANGA

ABUZURILE MITROPOLIEI MOLDOVEI SI BUCOVINEI: CATERISIREA LUI ION CREANGA

-despre mafia popeasca-

 

 

 

Cu ani buni in urma, un vrednic preot de langa Iasi, parintele Pavel Puiu, trecut intre timp la Domnul, ma sfatuia sa ma feresc ,,de mafia popeasca,,. Eram pe atunci un simplu preot de tara si aceasta expresie mi s-a parut dura si nedreapta, mai ales ca venea din gura unui preot ce avea la acea vreme peste zece ani de preotie. Din respect pentru acel parinte, greu incercat si el de viata, am tacut .

Peste ani, ajungand sa cunosc mai bine ,,sistemul,, am inteles cu adevarat ce este ,,mafia popeasca,, , cine o compune si cum opereaza. Abuzul este unul din modurile in care mafia popeasca actioneaza. Pentru un om din afara ,,sistemului,,, si ma refer aici la simplu crestin sau mirean cum se mai zice, acest lucru ar fi de necrezut, insa odata ce intri in cler sau esti angajat ca laic in sistemul bisericesc, iti dai seama ca ai intrat intr-un cerc de unde, chiar daca esti abuzat sau nedreptatit, nu ai unde sa strigi, ca nimeni nu iti va face dreptate daca pentru EI nu prezinti un oarecare interes sau nu ai pe cineva sus pus care sa te sustina. Daca ,,nu faci ascultare,, sau mai bine zis, daca nu te lasi abuzat, esti distrus tu si familia ta, deoarece prima masura este aceea de a-ti pierde slujba. Si ganditi-va , ce poate face un preot, care dupa ce slujeste 15-20 ani este dat afara si lasat muritor de foame impreuna cu familia sa?

Marele nostru scriitor, Ion Creanga, cel care ne-a incantat copilaria cu Povestile sale si cu Amintirile sale din copilarie, a fost una din victimile abuzului, clar si fatis, facut de reprezentantii Bisericii, in speta de reprezentantii Mitropoliei Moldovei de atunci. Despre acest abuz vreau sa punctez in acest articol cateva repere.

Nascut la 1 martie 1837 in satul Humulesti de langa Targu Neamt, tanarul Ionica incepe scoala in 1847 , scoala ce fiinta pe langa biserica din satul sau natal. Va continua scoala la Brosteni, ajutat de bunicul dinspre mama David Creanga. In 1853 este inscris la Scoala Domneasca din Targu Neamt, iar mai apoi inscris la Scoala catihetica din Falticeni, sau ,,fabrica de popi,, dupa cum o numeste scriitorul in Amintirile sale din copilarie. Aici apare cu numele de Ion Creanga, nume care si-l va pastra intreaga sa viata.

Dupa desfiintarea Scolii catihetice din Falticeni, tanarul Ionica este nevoit sa vina la Iasi si sa urmeze cilclul inferior al Seminarului Teologic de la Socola-Iasi, intre anii 1855-1859. Dupa absolvirea Seminarului Teologic, se insoara cu Ileana Grigoriu, fiica preotului Ion Grigoriu de la Biserica “40 de Mucenici” din Iasi. Un an mai tarziu se naste din aceasta casatorie, singurul sau fiu, Constantin Creanga. Drama marelui nostru scriitor insa de aici avea sa inceapa, drama prin care si astazi trec o sumedenie de preoti, care , chiar daca nu vor ajunge personalitati, ma inclin in fata lor in semn de smerenie si intelegere.

Doamna preoteasa Creanga l-a necinstit in numeroase randuri pe sotul ei, iar el stia acest lucru. Insa, pe cand Creanga slujea ca diacon la Manastirea Golia (azi S.C. GOLIA S.R.L.) si locuia temporar acolo impreuna cu familia sa, se spune ca diaconul Creanga i-ar fi prins pe sotia sa si pe un calugar de aici in patul conjugal. Divortul intentat de Creanga sotiei sale i-a fost fatal. Fiica de preot, cu relatii sus puse pe la Mitropolie, fosta doamna Creanga, a reusit ,,sa convinga,, mafia popeasca de atunci, care pe loc s-a pus intr-o miscare oarba de distrugere a diaconului Creanga, netinandu-se cont de necinstea patita si de faptul ca unicul lor copil, Constantin Creanga, a ramas in custodia lui Creanga. I s-au adus peste 20 de capete de acuzare, unele dintre ele fiind chiar amuzante. In schimb, acel calugar curvar de la Golia nu a patit nimic, neprimind nici o sanctiune.

De exemplu unul din capetele de acuzare era ca diaconul Creanga mergea la Teatrul Mare din Copou (ars in flacari in anul 1888). A face un comentariu la acest lucru este de prisos. Alte capete de acuzare au fost ca a dat divort de sotia sa, ca mergea tuns si cu palarie la slujba de duminica etc.

In Procesul Verbal incheiat la intrunirea Sinodului Mitropolitan in 5 decembrie 1872, diaconul Ion Creanga ,,este exclus din catalogul clericilor bisericesti si pentru totdeauna neadmis in cler,, , cu alte cuvinte caterisit. Astfel, diaconului Ion Creanga i se facea o mare nedreptate. Si nu avea sa fie ultima.

La scurt timp, ,,mafia popeasca,, sesizeaza Ministerul Cultelor si al Instructiunii Publice printr-o adresa, aratand ca Ion Creanga ,,nu poate ca pierzand a sa demnitate de preot sa mai figureze in corpul didactic”. Ministrul Tell da curs acestei viclenii popesti si il destituie pe Ion Creanga si din postul de invatator. Ramas fara nici un venit si fara adapost, fiind exclus din cler si de la scoala, Creanga trece prin clipe de suferinta de neimaginat, avand in intretinerea sa si pe fiul lui Constantin. Mai tarziu, cand Titu Maiorescu va ajunge ministru, cu sprijinul prietenului sau , Mihai Eminescu, Creanga va fi numit din nou invatator.

Iata modul de actiune a mafiei popesti despre care va vorbeam. Astazi multi preoti, printre care ma numar si eu, patesc la fel. Abuzati in mod fatis, preotii nu au unde sa strige pentru ca nimeni nu ii asculta, iar Statutul de organizare si functionare a Bisericii Ortodoxe Romane le interzice sa se adreseze instantelor civile, lucru contestat de catre cel care va scrie acum si care cu ajutorul Curtii Europene a Drepturilor Omului va fi inlaturat.

Revenind la nedreptatile facute de mafia popeasca marelui scriitor, afirmam cu tarie ca reprezentantii Mitropoliei si Bucovinei s-au facut de tot rasul cand prin Decizia mitropolitana nr. 3690 din 20 iunie 1993, semnata de I.P.S. Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei (azi Patriarhul Romaniei), diaconul Ion Creanga a fost reabilitat, tinandu-se cont ,, de marea sa contributie la innobilarea sufletului romanesc, mai ales astazi cand trebuie sa redescoperim radacinile crestine ale culturii noastre prin colaborarea stransa intre toate institutiile statului roman si prin aplecarea cu potrivita luare-aminte asupra tuturor valorilor spirituale ale neamului al caror izvor si pastrator de prima marime a fost si este Biserica Ortodoxa Romana…,,. Citind aceste cuvinte pompoase spuse la ridicarea caterisirii lui Creanga de catre reprezentantii Mitropoliei si Bucovinei nu pot decat sa spun ,,SA LE FIE RUSINE!!!,,. Si astazi se caterisesc sau se depun din treapta preoti care au patit la fel ca si marele nostru scriitor sau chiar mai mult (preot din Suceava otravit sistematic de sotia sa cu arsenic, pe motiv ca ,,ii da leacuri,,, care afland si divortand de sotia sa, este caterisit), slujitori ai altarului care neavand bani si pile care sa indestuleze un sistem bisericesc corupt, sunt aruncati in strada impreuna cu copiii lor, pentru ,,ca au gresit si trebuie sa faca ascultare,,. In timp ce mafia popeasca protejeaza calugari homosexuali, episcopi masoni, interzic dreptul la studii unor preoti care ,,nu au fost destul de sarguinciosi,, sau nu sunt sanctionati in mod egal toti, ci in functie de ,,iconomia divina,, adica dupa cum vrea bunavointa lor, desi legea e una pentru toti! Poate e timpul sa nu se mai imparta binecuvantari, ci sa se imparta dreptatea si sa se slujeasca dreptatii. Ridicarea de caterisiri dupa 120 ani nu ajuta cu nimic, decat ca va mai faceti inca o data de ras si recunoasteti in subsidiar savarsirea de abuzuri, pe care le savarsiti si azi cu nonsalanta.

Daca as putea sa ma adresez conducatorilor Mitropoliei si Bucovinei atunci le-as spune: ,,Ceea ce nu ati inteles si va zic eu azi este faptul ca scriitorul nostru iubit, parintele diacon Ion Creanga, ,,v-a innobilat sufletul,,, ca sa va citez, cu o poveste scrisa la cativa ani de la caterisire, cand nu mai putea fi lovit de voi, si care a fost scrisa cu dedicatia necesara voua, celor ce l-ati nedreptatit si necinstit. Fac referire la Povestea povestilor (are si alta denumire mai putin ortodoxa pe care ma feresc sa o scriu aici). Partea de final va este dedicata voua, reprezentantilor mafiei popesti. Voi nu aveti voie sa pronuntati numele ,,ION CREANGA,, pentru ca pronuntandu-l il pervertiti, iar daca marele nostru scriitor ar fi in viata v-ar spune ca in poveste: ,,Hoo, harap nesatios!,,.

 

 

 

P.S. Pentru a intelege mai bine ceea ce am scris aici , va recomand sa urmariti filmul ,,Un bulgare de huma,,, intr-o distributie de exceptie, film care ecranizeaza viata lui Ion Creanga.

Totodata fac plecaciuni si imi cer iertare de am gresit tuturor preotilor corecti si verticali. Stiu ca sunteti putini, dar ramaneti verticali, deoarece avem nevoie de voi. Ortodoxia este greu incercata, deoarece acum nedreptatea vine din interior si e greu sa ii vadesti de neadevar pe mai marii tai. Va veni insa si vremea aceea. Si nu deznadajduiti daca se va arunca cu noroi in voi. Aduceti-va aminte..asa au facut si cu Iisus. Cine? Arhiereii si fariseii! Cei care detineau puterea spirituala si cei care isi afisau credinta public, dar de fapt erau cei mai pacatosi.

 

                                               Al vostru intai pacatos

 

                                                            Viorel Mihalache

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s